AUK Kamerkoor gaat naar Japan

Japanse muziek gezongen door het AUK Kamerkoor onder leiding van Alfrun Schmid en Naomi Sato en Harrie Starreveld op de Sho en Shakuhachi.

Geïnspireerd op Japanse spreekwoorden of poëzie

Het koor gaat niet letterlijk naar Japan, maar figuurlijk en zeker in de geest van. Het koor gaat werken uitvoeren van de misschien wel bekendste Japanse componist Toru Takemitsu en van zijn landgenoot Kenji Yamamoto. Daarnaast hoor je composities van de Amerikanen Libby Larsen en Gary Kent Walth, en de Fin Jaakko Mäntyjärvi.

Wat alle werken gemeen hebben is dat ze zijn geïnspireerd op Japanse spreekwoorden of poëzie, en in het Japans worden gezongen. In het geval van de ‘First Ten Waka’ van Mäntyjärvi gaat het zelfs om teksten uit de befaamde Ogura Hyakunin Isshu, een in de dertiende eeuw samengestelde verzameling van honderd strikt vormvaste verzen van honderd verschillende dichters. Gezongen geschiedenis en moderne muziek ineen.

Tussendoor zullen intermezzi worden gespeeld op traditionele Japanse instrumenten door Naomi Sato (sho) en Harrie Starreveld (shakuhachi).