Geschreven door:
Op:
februari 17, 2021
Deel:

Veertigdagentijd. Een veertigtal dagen. Een collega wees me er op dat ‘veertigtal’ in het Frans ‘quarantaine’ is. Nooit geweten. Maar ja, zo belangrijk vond ik dat woord ‘quarantaine’ tot een jaar geleden nog niet. 

In de periode voor Kerst zaten we als gezin in afzondering. Om anderen niet te besmetten. Dat heeft ook iets moois: iets niet doen in het belang van een ander. Het gaf ook even een sterk gevoel van saamhorigheid. We moesten het met elkaar zien te rooien. Maar het voedde ook de verleiding om de ‘wereld daarbuiten’ dan maar te laten voor wat ie is. Quarantaine als excuus voor ‘happy cocooning’.

De veertigdagentijd is geen tijd voor ‘geestelijk cocooning’. Wel een tijd om af te zien van het een en ander in het belang van een ander. En om te ontdekken hoe de saamhorigheid met Jezus altijd weer om saamhorigheid met de wereld vraagt.

Gerelateerd

Hoopvol leven: introductiecursus

Jezus inspireert al eeuwenlang mensen tot een leven van vertrouwen en hoop in een chaotische en angstige wereld. In deze […]

Startzondag: Aan tafel!!

Zondag 11 september hopen we elkaar te ontmoeten op de startzondag en maken we een begin met ons nieuwe jaarthema […]

Nieuw jaarthema: Aan tafel!!

We sluiten ons dit jaar aan bij het jaarthema van de landelijke kerk: “Aan tafel!” Samen eten is in bijna […]

Bijbelklas weer van start

Je staat in het Rijksmuseum voor een schilderij, leest op het bordje dat het een bijbels tafereel is, maar je […]

Aswoensdag: 2 maart

Aan het grote feest van Pasen gaat een periode van veertig dagen vooraf (de zondagen worden niet meegeteld) waarin christenen […]

Bidden voor de crisis in Oekraïne

“Laten we samen in gebed gaan voor alle mensen die zo zwaar lijden in deze situatie. Heer, ontferm U over […]